Parametri

Ora locală - este ora în localitatea respectivă. Se indică în ore şi minute. Este luată în considerare trecerea la ora de vară / de iarnă.

Nori - cantitatea de nori observată în locul respectiv. Se măsoară în procente. Înnourare zero înseamnă că cerul este senin. Înnourare de 100% – tot cerul este acoperit cu nori. Înnourare de 30% înseamnă că 30% de cer sunt acoperite cu nori.

Precipitaţii - grosimea stratului de apă căzută, ACUMULATĂ între cele mai apropiate momente de timp, indicate în tabel. De exemplu, între orele 10 şi 16 sau între orele 16 şi 22, etc. Cantitatea de precipitaţii este reprezentată anume în formă de apă. În felul acesta, precipitaţiile în formă solida (zăpadă, măzăriche, grindină, ploaie cu gheaţă) sunt recalculate în cantitatea respectivă de apă. Notaţi că dacă valorile tuturor celorlalţi parametri ai vremii (înnourarea, presiunea, temperatura, umiditatea şi vântul) se referă la un MOMENT de timp, atunci precipitaţiile se referă la PERIOADA de timp dintre cele mai apropriate momente de timp. Valoarea volumului de precipitaţii corespunde valorii grosimii stratului de zăpadă în raport de 1:10. De exemplu, 1 mm de precipitaţii în formă de apă aproximativ corespunde unui strat de zăpadă proaspăt căzută cu grosimea de 10 mm.

Presiune - presiunea atmosferică la suprafaţă solului. La nivelul mării presiunea medie este aproape de 760 mm Hg. Abaterea de la valoarea medie este legată de activitatea ciclonică sau anticiclonică. Într-un ciclon presiunea este scăzută, într-un anticiclon – ridicată. Presiunea medie depinde mult de înălţimea locului deasupra nivelului mării. Odată cu creşterea altitudinii presiunea scade. De exemplu, în aceleaşi condiţii de stare a atmosferei, presiunea atmosferică în Moscova şi in Sankt Petersburg va fi diferită datorită faptului că aceste oraşe sunt situate la altitudini diferite. În Moscova, la o altitudine de aproximativ 156 m deasupra nivelului mării, presiunea va fi cu aproximativ 15 mm Hg mai joasă decât în Sankt Petersburg, situat la o înălţime de aproximativ 4 m deasupra nivelului mării.

Temperatura - temperatura aerului la o înălţime de 1,5 m.

Umiditatea - umiditatea relativă a aerului la o înălţime de 1,5 m. Se măsoară în procente. Umiditatea relativă a aerului reprezintă raportul dintre umiditatea absolută reala şi umiditatea absolută pentru starea de saturaţie la aceeaşi temperatură. La rândul său, umiditatea absolută reprezintă densitatea vaporilor de apă în aer, exprimată prin numărul de grame de apă într-un metru cub de aer. Astfel, cu cât aerul este mai puţin saturat cu vapori de apă, cu atât mai joasă este umiditatea relativă a sa. Cu cât este mai joasă umiditatea relativă a aerului, cu atât aerul pare mai uscat. Şi vice versa, cu cât mai mare este umiditatea relativă a aerului, cu atât acesta pare mai umed.

Vântul - viteza şi direcţia vântului la o înălţime de 10 m. Direcţia indică de unde bate vântul. De exemplu, vântul de nord bate dinspre nord, vântul de sud bate dinspre sud. Direcţia vântului se desemnează în felul următor: N – nord, NE – nord-est, E – est, SE – sud-est etc.

Raportul dintre viteza, puterea şi caracterul vântului este prezentat pe scara Beaufort.

Soarele, răsărit/apus - ora răsăritului / apusului de soare, indicată în ora localităţii respective. Se ia în considerare trecerea la ora de vară / iarnă.

Luna, răsărit/apus - acelaşi lucru pentru luna.

Luna, fază - gradul de iluminare a Lunii de către Soare în conformitate cu poziţia curentă reciproca a Pământului, Lunii şi Soarelui.

Luna trece prin următoarele faze de iluminare:
Lună nouă – o stare în care Luna nu este vizibilă,
Primul pătrar – o stare în care este iluminată o jumătate a Lunii,
Lună plină – o stare în care Luna este iluminată în întregime,
Ultimul pătrar – o stare în care din nou este iluminată o jumătate a Lunii.

Consultă adăugător Întrebări frecvente (FAQ)